
Otterup M100DL
Fra den berømte jagtriffel M68DL blev produceret i slutningen af tresserne og indtil 1990, blev der ikke produceret flere nye låsestole til jagtrifler på fabrikken i Otterup.
Produktionen var koncentreret om konkurrencevåben og våben på andre låsestole end fabrikkens egne. Man lavede våben/låsestole til f.eks. model 70-77 og den sidste model 88, men alle i kaliber 22 og til skydebanevåben. I slutningen af firserne tegnede Uffe Schultz Larsen og Frank Andersen imidlertid en ny jagtriffel, som kom i produktion i 1990. Den skulle genetablere fabrikkens ry som producent af kvalitetsrifler til jægere.
Den ligner M68DL men som en slags storebror. Den fik et nyt bundstykke med låseknaster fremme, som låste i piben på samme måde, som mange af de moderne rifler gjorde, og en ny type justérbart aftræk. Aftrækket er i verdensklasse, bedre fås ikke, end ikke idag. Bundstykke og låsestol er lidt længere end tidligere modeller, og skæftet er ligeledes en smule større en M68DL. Åbningsvinklen på bundstykket er 60 grader, hvilket muliggør en meget lav kikkertmontering. Låsegangen er silkeblød og M100DL fremstår overalt meget smuk og emmer af kvalitet.
Skæfter og indlæg
Ca. 30 rifler af denne type rifler blev monteret på gamle skæfter på lager fra M68DL uden S&L logo på pistolgrebet. Resten blev monteret i skæfter fabrikeret på en skæftefabrik i Hannover i Tyskland med S&L logo på. Man kunne vælge imellem 3 forskellige skæftekvaliteter. Bagkappen var uden Schultz & Larsen logo produceret hos Pachmayr i USA, model White Line.
Der blev produceret mellem 3-6 stk med aftagelig magasin, resten fik det faste zig-zag magasin med udløser som M68DL og også samme 2 punktssikring. Låsestolen på model 100DL fik en mindre åbning mod magasinbrønden. På tidligere modeller kunne det ske, at patroner fra magasinet kunne slippe ud af magasinbrønden, når der skulle repeteres. Dette var naturligvis ikke hensigtsmæssigt og blev rettet på denne model.
Ny kolbekappe
Indlæg af træ
Pistolgreb
Bundstykke M100DL
Låseknaster
Det nye - og det "gamle" bundstykke
Testet og prøveskudt inden levering
Alle M100DL er testet og prøveskudt af Frank Andersen, værkfører på fabrikken, og alle er samlet af Arne Jensen, bøssemager. Der er produceret ca. 360 stk. af denne fine riffel.
Fin håndlavet kuffert med mere
Alle rifler er mærket Schultz & Larsen Rifle Company, Otterup Denmark.
Der lukkes og slukkes
Desværre gentog historien sig med disse rifler. Den lille fabrik producerede simpelthen våben af for høj kvalitet og forbrugte for meget tid og for mange og for dyre materialer pr. produceret riffel. I 1994 måtte fabrikken lukke og slukke for alvor, og produktionen overgik til Rask Mølle, hvor skæftemager Jørgen Nielsen overtog produktionen. Mere om det andetsteds.
Hvorom alting er blev de sidste eksemplarer af M100DL færdiggjort på Rask Mølle. Disse starter med serienummer 40 og uden navnet “Otterup” præget i låsestolen.
Præcision som sædvanlig fra Schultz og Larsen
M100DL er en fantastisk dejlig riffel. Den blev berømmet overalt, da den kom frem og har bevist sit værd mange gange. Alligevel har den ikke nydt samme berømmelse som M68DL – måske ikke helt retfærdigt.
Jeg er selv indehaver af en af slagsen – med kuffert og det hele. Produceret, samlet og prøveskudt på Otterup Geværfabrik. Det er en helt igennem fantastisk riffel. Den skyder som en drøm, utroligt præcist.
Lige meget hvilke patroner, man putter i riflen, laver den skudgrupper, som er en konkurrenceskytte værdig. Jeg har flere gange fået misundelige blikke på skydebanen, når jeg har hentet min skydeskive ind. Jeg er indehaver af hele to M68DL, som aldrig forlader min side, men min M100DL skyder bedre..
Klik på fotos i gallerierne nedenfor, hvis du vil se dem i større størrelse.