Den tredje af danskernes populære jagtpatroner er så småt ved at skubbe de to ”gamle” i baggrunden og selv overtage førstepladsen, både når det drejer sig om salg af nye rifler såvel som køb af ammunition.

Populære riffel kalibrer og deres anvendelighed til jagt.
Skrevet af Ib Nordentoft Andersen d. 

Jagtriffel .308Winchester. En NATO-soldat i Tweed.

Den tredje af danskernes populære jagtpatroner er så småt ved at skubbe de to ”gamle” i baggrunden og selv overtage førstepladsen, både når det drejer sig om salg af nye rifler såvel som køb af ammunition.

 Ved dannelsen af NATO i 1949 havde medlemslandene en alenlang liste over vidt forskellige riffelpatroner i deres hære.

England havde .303, Norge 8mm Mauser, USA 30-06Spr, Italien 6,5x52mm Mannlicher-Carcano, Portugal 8x60mm Guedes, Frankrig 7,5x54mm Fransk og Danmark bl.a. 8x58RD Udvikling af en fælles patron gik omgående i gang og resultatet forelå i begyndelsen af halvtredserne under navnet 7,62x51mm NATO.

Allerede i 1952 blev patronen iført Tweed og jagtriffel under det civile navn .308Winchester. Som navnet indikerer, var det firmaet Winchester der markedsførte de første civile udgaver af en ellers militær patron. Siden 30-06eren blev indført i 1906, var der i de følgende små halvtreds år sket en rivende udvikling i kvaliteten af nitrocellulose baseret krudt (røgfrit krudt).

Blandt andet ved hjælp af tilsætningsstoffer, var det nu muligt at få væsentligt mere energi ud af den samme volumen af krudt, end i starten af det tyvende århundred. Som resultat af denne udvikling kunne man opnå næsten samme mængde energi fra den nye .308 patron som fra 30-06eren, på trods af at hylsteret er hele 12mm kortere.

Energiforskellen mellem de to patroner ladet med en 11,7grams kugle er typisk omkring 250joules ved mundingen med en forskel i udgangshastighed på godt 25m/sek. Det betyder i praksis, at den energi som 308eren har ved 100meter beholder 30-06eren ud til 125meter. Unægtelig ikke den helt store forskel i praktisk jagt.

Den store fordel ved en kortere patron, set fra et jægersynspunkt er, at der kunne fremstilles kortere, lettere låsestole med en 12mm kortere vandring i bundstykket og dermed en lille besparelse i vægt og en, i hvert fald teoretisk, hurtigere repetering. Bortset fra de lidt lavere værdier i energi er .308erens svageste punkt sammenlignet med 30-06eren, at den ikke har hylstervolumen til at klare helt så tunge kugler, men til gengæld synes den at have en lidt bedre præcision.

Hylsteret er for øvrigt blevet anvendt til udvikling af en hel serie af nye patroner, hvoraf .243Win nok er den mest kendte i Danmark. I adskillige år stod .308Win i skyggen af 6,5×55 og 30-06, men de senere år synes den at have overhalet begge på markedet for nye rifler. Endnu engang er det jægernes første møde med patronen under soldatertiden og tilgangen til billig træningsammunition der har haft indflydelse, men patronens mange fordele og få bagdele er i dag nok endnu vigtigere.

Da .308Win også anvender de  populære og udbredte kaliber .30 kugler er udvalget meget stort. Fra venstre ses Sellier & Bellot FMJ, Winchester FMJ, Federal Soft Point, Sako Powerhead (Barnes TSX), RWS UNI Classic, Norma Oryx, Norma Alaska, Winchester Silvertip, Norma Nosler Partition og Lapua Mega.

Ræv: I lighed med 30-06eren er 308 også velegnet til ræv, især med de lette kugler, selv om den, på grund af lavere udgangshastighed, har en lidt krummere skudbane end storebror. Ikke desto mindre slår den, med en 9,7gram kugle, dog stadig .243Win med en  6,5gram Oryx ved at give hele 12mm mindre ”dyk” på 200meter!

Som ved 6,5eren og 30-06eren kan samtlige kugler på markedet anvendes til ræven og bliver det sikkert også, ikke mindst fordi mange ræve skydes når jægeren faktisk er ude efter helt andet bytte som råvildt eller de større hjorte. På den slags jagter dukker der måske pludselig en ræv op og jægeren afgiver skud med den patron der måtte sidde i kammeret og hvis den egentlige jagt gælder for eksempel kronvildt, er våbnet måske ladet med en dyr premium kugle som Nosler Partition eller lignende.

Hvis man derimod går direkte efter ræven ville en simpel blødnæset kugle være både bedre og billigere, da den giver større virkning i byttet og mindre risiko for opspringere. Blandt de mange muligheder på markedet kan nævnes Norma Rådyr, Winchester Power-Point og Pointed Soft Point, Sako Gamehead, RWS T-Mantel og Hornady SP alle på 9,7gram, men endnu bedre ville nok være en Remington PSP på kun 8gram.

Rådyr: Dette sidst ankomne medlem blandt de tre mest populære jagtpatroner i Danmark, har, som de to foregående, langt mere energi end nødvendigt til at nedlægge det relativt lille rådyr. Med en typisk energi på omkring 3000Joules på 100meter, er der omkring 3½ gange det nødvendige i forhold til lovens mindstekrav på 800Joules.

Det kan lyde som opskriften på overdreven kødskade i det lille dyr og medlemskab af halvmåneklubben for jægeren bag våbnet, men det behøver nu langt fra at være tilfældet, da fornuftigt valg af kugletype og -vægt kan afhjælpe i begge tilfælde. De kugler der er effektive til ræven ville uden tvivl også nedlægge rådyret, og ofte sikre det ligger direkte på skudstedet, men grundet deres meget hurtige og voldsomme ekspansion er risikoen for kødskade stor. Især i de tilfælde hvor kappe og blykerne separerer, kan et større område blive forurenet af kobber og blystumper, for ikke at tale om unødvendigt store udgangshuller.

Et bedre valg ville nok være trægt ekspanderende kugler af større vægt f.eks. Lapua,s Mega på 12gram eller Winchester Silver Tip 11,7gram, begge i den rimelige prisende.

Af de lidt dyrere kugler er Norma Oryx og RWS Evolution på 11,7gram værd at overveje. Skulle ubehaget ved en ”frisk” rekyl eller en lille hilsen fra okularet derimod virke mindre tiltalende, kan valget af en lettere kugle være løsningen. Det kan virke overraskende, men en reduktion i kuglevægt fra 11,7gram til 9,7gram giver en reduktion i rekyl på omkring 14% i jægerens ende og for klejne personer kan det være afgørende. Men selvfølge, noget for noget; en reduktion i kuglevægt øger anslagshastigheden og ekspansionsgaden og dermed risikoen for kødskade, men reducerer samtidig anslagsenergien.

Kronvildt og Dådyr: Her er vildtgruppen hvor .308 Winchester virkelig kan vise sine evner. Energien der leveres af højkvalitets kugler i denne kalibers større vægte er passende og fuldt tilstrækkelig også til de største Kronhjorte. Kugler som Silver Tip, Oryx og Mega er gode valg til de mindre hinder og kalve, men til store hjorte skader det ikke at gå op til de lidt dyrere kugler som Partition eller lignende. At anvende en 9grams Soft Point kan ikke anbefales, da gennemskud er tvivlsomt, men overdreven kødskade derimod en stor sandsynlighed.

Elg: I lighed med 30-06eren er 308Win ganske tilstrækkeligt til elg, men for at sikre god dybdevirkning bør der kun anvendes kugler af høj kvalitet med en vægt på ikke under 11,7gram.. Oryx’en og lignende kan glimrende bruges, men top kugler som Partition, A-frame og Rhino kan særligt anbefales. Ved de helt store tyre kan man måske endda overveje at afprøve Barnes X og andre homogene kugler.

Vildsvin: Her er patronen desværre lidt til den svage side. De lette kugler er ikke velegnet, og de tungere bør være af bedste kvalitet for at sikre god dybdevirkning på store Keilere. Men til trykjagt ville en større kaliber nok være at foretrække.  Hvis .308eren skal med på den store udlandstur efter kronhjort eller antilope, ville en patron som Norma 11,7gram A-frame være en god løsning:

Safari/Jagtrejse: 308eren er fin til små og mellemstore antiloper på afstande under 200meter, men ikke til de helt store som Eland, der jo kan nå op på en tons i vægt, er den ikke anbefalelsesværdig. Til farligt vildt (de fem store) er den generelt forbudt i hele Afrika. Selv med de tunge kugler bør den ikke anvendes til Nordamerikanske bjørne og næppe heller de større Skandinaviske, der i visse tilfælde kan nå op på over 300 kilo.

Legalitet: Med kugler på 9gram eller over er .308 tilladt til alt dansk vildt. Fordele og ulemper: .308eren er en alsidig patron med energi- og ballistikværdier næsten på linje med .30-06Spr og den leverer disse værdier med en mærkbar reduktion i rekyl. Den er anvendelig til en stor del af det jagtbare vildt verden over, og det er muligt at finde bredt udvalg af ammunition de fleste steder.

Det store udvalg i kugler i mange vægte gør det muligt at tilpasse patronen til langt de fleste jagttyper. Men den praktiske topgrænse i kuglevægt på omkring 12gram gør den mindre egnet til visse vildtarter som bjørn.

Posted af Jørgen Christensen, artikel af Ib Nordentoft Andersen