7×61 Sharpe and Hart
Philip Sharpe er en amerikansk soldat, kaptajn under 2. verdenskrig i Tyskland. Han “befrier” et fransk gevær under krigen og tager det med hjem til USA, da krigen er forbi. Det er en 7mm, med stor hylstervolume, og han er meget interesseret i at videreudvikle på dette kaliber, og det er dette ønske, som sidenhen bliver til 7×61 Sharpe and Hart.
Hjemvendt fra krigen investerer han i en farm i Amerika og indretter sig et ballistisk hobbylaboratorium, og her starter han arbejdet på at udvikle et nyt kaliber sammen med sin ven Richard Hart – baseret på et .300 H&H magnum hylster.
Under krigen er meget nyt krudt opfundet med forbedret ballistik og forhøjet ydeevne, og Hart og Sharpe eksperimenterer med dette og nye patroner – de vil fremstille et magnumkaliber, som kan skyde på lange afstande.
Besøg fra Norma
I sommeren 52 får Philip Sharpe besøg af Amund Enger, som er chef for ammunitionsfabrikken Norma i Sverige, og de tilbringer en halv snes dage, hvor de eksperimenterer med de nye patroner. Amund Enger er meget interesseret i deres koncept og lover at fremstille hylstre til dem.
Norma producerer som aftalt hylstre, – og da de nye patroner skal testes og prøveskydes kontakter Norma Schultz & Larsen i Otterup. S&L leverede altid piber til Norma til prøveskydning – og nu er det altså det nye kaliber, der skal produceres piber til. Den nye kaliber bliver døbt 7×61 Sharpe and Hart.
Sharpe besøger Scandinavien i 1953 og besøger flere våbenproducenter men er mest begejstret for den lille våbenfabrik Schultz & Larsen i Otterup. Dette bliver til et samarbejde om en ny jagtriffel. Det passer Schultz & Larsen gevaldigt godt, de har 50 års jubilæum og samarbejdet udmønter sig i M54 og M54J – den første model til skydebanebrug uden sikring og magasin, den anden med sikring til jagtbrug. Riflen er en videreudvikling af deres M38 – en smuk og flot forarbejdet riffel.
Danske rifler til USA
Schultz & Larsen producerer en sending af denne riffel M54J 7×61 Sharpe and Hart, og de sendes til USA, hvor den hurtigt vinder berømmelse. Det er et lille kaliber med stor effekt, og topjægerne verden over tager den hurtigt til sig.
Fremstillingen af rifler hos Schultz & Larsen var langsommelig, grundig og dyr – og våbenfabrikker i USA var ikke sene til at fremstille billigere våben og udvikle kalibre til at matche 7×61 fra Sharpe and Hart. Remington var hurtigst og mest effektiv, og lynhurtigt var en 7 mm Remington Magnum patron en realitet. En patron med et lidt længere hylster, som derfor kunne indeholde en smule mere krudt. Derefter fulgte lancering af en væsentlig billigere riffel udviklet til dette kaliber, og det blev enden på importen af riflen fra Schultz og Larsen og 7×61 Sharpe and Hart.
På billedet herunder ses fra venstre Amund Enger, Phil Sharpe og Niels Larsen til frokost på Damhuskroen.
Herunder ses riffel M60, cal. 7x61S&H, No.1, lavet til Philip B. Sharpe
Niels Kvale fra Norma forsøgte at videreudvikle på 7×61 Sharpe & Hart for at genvinde dens popularitet. En patron som skulle matche 7 mm Remington Magnums lidt større ydeevne. Kvale udhulede hylsteret fra 7×61 S&H og fik dermed plads til en anelse mere krudt, patronen blev lanceret som en 7×61 Super, men den slog aldrig an. Idag er 7×61 Sharpe & Hart for genladere – Norma producerer stadig hylstre til kaliberet, men ingen fabriksfremstiller patroner til den. Ønsker man ladedata kan de findes hos Hornady.com og hos andre erfarne genladere. Se mere her: Hornady. Ladeværktøj kan bestilles samme sted.
De 3 kalibre 7×61 S&H, .300 Win Mag og 7 mm Remington Magnum yder stort set ens, de er på deres plads i jagtligt henseende, når man skal skyde på længere afstande, 300 m og derover. Dvs for erfarne jægere, der jager vildt, man ikke kan komme tæt på.
Flad kuglebane
Det interessante er faktisk, at den lille .243 Win har samme kuglebane som disse kalibre ud til 300 m. ( Selvfølgelig kan man ikke nedlægge samme størrelse vildt med en .243. Man kan heller ikke tale om en flad kuglebane, ingen kuglebaner er flade ). Men det er en fin og effektiv kaliber, og i mange lande er den tilladt også til sika- då- og kronvildt. Den bruges af mange jægere i Skotland og USA – og har jo ikke nær samme rekyl som de 3 kalibre 7×61, .300 Win Mag og 7 mm Remington Magnum. Værd at overveje, hvis det er mindre vildt, man ønsker at jage. Læs mere her om .243 Win
Se evt også på Norma Sverige – her findes mange oplysninger om alle de patroner og kalibre, som fremstilles her.
Artiklen er et samarbejde mellem JC og Krudtmama